Tomaattien pitäminen janoisina

Joka vuosi noin 70 % kaikesta maapallolla käytetystä pintavedestä käytetään maanviljelyyn. Se on valtava määrä, ja lisäksi ilmastonmuutoksesta johtuvat odottamattomat sääilmiöt voivat haitata vedensaantia. Siksi on erittäin tärkeää löytää uusia tapoja säästää vettä. Onneksi Knorrin esimerkilliset viljelijät osaavat keksiä keinoja.

Viljelijät tietävät, että sadon kastelumäärä voi vaikuttaa todella paljon vihannesten makuun, joten he varovat kastelemasta liikaa tai liian vähän. Jotta vesimäärä olisi tismalleen oikea, monet viljelijät käyttävät nykyisin mittareita, jotka mittaavat maassa olevan kosteuden määrän ja ilmoittavat, kuinka paljon lisää vettä tarvitaan. Eräs turkkilainen oreganonviljelijä onnistui jopa kaksinkertaistamaan satonsa vähentämällä kasteluveden määrää, joten tarkkuudesta voi olla viljelyssä paljon hyötyä.

70 %  KAIKESTA MAAPALLOLLA KÄYTETYSTÄ PINTAVEDESTÄ KÄYTETÄÄN MAANVILJELYYN

 

Knorrin viljelijät ovat kehittäneet fiksuja tapoja hyödyntää satonsa mahdollisimman tehokkaasti. Yksi keino on esimerkiksi tippukastelu, jossa kasveille annetaan tismalleen oikea määrä vettä, jotta ne olisivat mahdollisimman terveellisiä ja maukkaita. Tekniikka kehitettiin alun perin Israelin erämaissa, joissa viljelijöiden oli pakko käyttää vettä erityisen säästeliäästi.

Knorrin kestävän maatalouden päällikkö Andrea Granier uskoo, että kastelulla on erittäin suuri vaikutus makuun:
”Arvioimme vihanneksia ennen kaikkea niiden maun mukaan, joten kastelemme niitä niin, että ne ovat mahdollisimman makeita sadonkorjuuhetkellä. Tomaatteja ei kastella viikkoon ennen poimintaa, ja ne ovat tästä syystä makeampia. Sitä paitsi: mitä vähemmän kosteutta korjatussa sadossa on, sitä nopeammin se kuivuu, joten kastelemattomuudesta on hyötyä tässäkin mielessä.”

ARVIOIMME VIHANNEKSIA ENNEN KAIKKEA NIIDEN MAUN MUKAAN, JOTEN KASTELEMME NIITÄ NIIN, ETTÄ NE OVAT MAHDOLLISIMMAN MAKEITA SADONKORJUUHETKELLÄ

Olemme myös innokkaita kierrättämään, joten käytämme vettä uudelleen niin paljon kuin mahdollista. Belgiassa sijaitseva Goed Te Schellebrouckin hernetila suodattaa kasteluveden luonnonmateriaalin – maa-aineksen, olkien, kookoslastujen ja kompostin – avulla, jolloin vesi puhdistuu 99-prosenttisesti. Espanjan Badajozissa sijaitsevalla Knorrin esimerkillisiin maatiloihin lukeutuvalla tilalla puolestaan tomaatit pestään vedessä, joka käytetään kolme kertaa uudelleen.